billigmobilabonnement.net BankID på mobil

BankID på mobil

BankID på mobil post thumbnail image

Over tre millioner nordmenn benytter seg av BankID. Med BankID kan man logge inn i nettbanken, betale regninger, signere kontrakter og søke om lån. Når du har BankID på mobil kan du gjøre dette uansett hvor du er. Her får du mer informasjon om BankID på mobil og hvordan du bruker denne.

Hva er BankID?

Enkelt forklart er BankID et digitalt fingeravtrykk som brukes til legitimering på digitale plattformer. BankID kan også brukes til å signere dokumenter, samt for å logge inn i offentlige systemer. Du bruker blant annet BankID for å logge deg inn hos Skatteetaten, Altinn og Lånekassen.

BankID benyttes også når du skal inngå nye avtaler om kreditt, som når du handler på nett eller skal tegne nye abonnementer. Tjenesten er utviklet av banknæringen, og er både enkel og praktisk å benytte seg av.

Er det trygt å bruke BankID?

Det er helt trygt å bruke BankID, den er faktisk tryggere enn fysisk signering av papirer. En fysisk signatur kan kopieres, mens din BankID er kryptert og beskyttet mot hacking og cyberangrep.

Selv om BankID er helt trygt, er det viktig å følge normale regler for nettvett. Sørg for at passordet ditt er unikt, og ikke det samme som du bruker på for eksempel sosiale medier. Passordet burde være langt, og inneholde både små og store bokstaver, samt tall.

Husk å ikke skrive ned passordet noe sted, hverken på papir eller mobilen. Hvis du er redd for å glemme passordet kan du bruke passordverktøy. Med passordverktøy får du generert et sikkert passord, og dette blir lagret på en sikker server som har høyeste gradering av kryptering.

Ulike typer BankID

I dag finnes det tre ulike typer BankID. To av disse er knyttet til mobil, mens en er knyttet til kodebrikken du har fått fra banken. Den ene løsningen for BankID på mobil er i ferd med å fases ut, og hver enkelt person som benytter seg av dette får beskjed fra banken når BankID på mobil vil slutte å fungere.

Metoden som fases ut kalles BankID på mobil, og er løsningen for all informasjon som ligger lagret på ditt SIM-kort. Denne metoden har blitt erstattet med BankID app, som per dags dato brukes sammen med et personlig passord. Det er meget likt bankbrikken, hvor du taster inn kode og passord for å logge inn.

BankID-appen er under stadig utvikling, og planen er at man også skal kunne bruke biometri som fingeravtrykk og ansiktsgjenkjenning i stedet for passord. Det er derimot ikke alle banker som vil ta i bruk BankID-appen. Du finner komplett oversikt på nett over hvilke banker som har tatt denne i bruk.

Hvordan aktivere BankID på mobil

Har du allerede aktivert BankID i din nettbank, er det veldig enkelt å ta i bruk BankID på mobilen. Det første du må gjøre er å laste ned BankID appen fra enten Apple Store eller Play Store.

Når du har lastet ned appen følger du stegene for aktivering og verifisering:

  1. Følg innledende instruksjoner på appen.
  2. Skriv inn ditt fødselsnummer og bruk ordinær BankID (enten mobil eller kodebrikke) for å logge inn.
  3. Vent en time før du kan fullføre registeringen, du har to timers frist for aktivering.
  4. Logg inn på nytt med BankID.

Hvis du ikke har aktivert BankID fra før, eller denne har utgått, må du først logge inn i nettbanken for å aktivere denne. Dette er ikke gjort på noen få minutter, og det kan ta flere dager og i noen tilfeller uker før din BankID vil være aktivert. Når dette er i orden, kan du følge trinnene over for aktivering av appen.

Bruk av BankID app

Når appen er aktivert kan du ta den i bruk med en gang. Appen er svært enkel å bruke, og vil varsle automatisk når du benytter deg av denne.

For å bruke BankID-appen må du velge “BankID” og deretter “BankID app”. Det kommer så opp et varsel på telefonen som du må trykke på. Husk å skru på varsler for appen i telefonens innstillinger, hvis ikke vil ikke dette fungere. Godkjenn bruken av appen ved å trykke ‘Ja, det er meg’. Skriv så inn BankID-passordet på nettstedet du skal logge inn på. Passordet er det samme som når du bruker kodebrikken til å logge inn.

Aldersgrense BankID

For å kunne benytte deg av BankID må du være minst 13 år gammel. Noen banker har derimot en høyere aldersgrense, enten på 15 år eller 18 år. Du finner informasjon om aldersgrensen for BankID på nettsiden til din bank.

For barn under 18 år er det foreldre som må opprette BankID ved å bruke sin egen BankID. Frem til barnet fyller 18 år er det foreldre som er ansvarlige for barnas bruk av BankID.

Kostnader BankID på mobil

Det er helt kostnadsfritt å bruke BankID med app eller kodebrikke. Kostnader på BankID på mobilen derimot, hvor du får varsel med kodeord sendt til mobilen, avhenger av mobiloperatør.

Per dags dato er Telenor og Telia de eneste operatørene som tar betalt for BankID på mobil. Telenor tar 49 øre per gang for private, men tar ikke betalt av bedrifter. Telia på sin side tar ikke betalt av private, men for bedrifter koster det 49 øre per gang.

Ved bytte av SIM-kort eller mobil

Når BankID på mobil var tilknyttet SIM-kortet ditt måtte du aktivere dette på nytt hver gang du fikk nytt SIM-kort. Det trenger du ikke med BankID-appen. Nå ligger all informasjonen lagret på mobilen din, og du unngår å måtte laste ned og aktivere tjenesten på nytt ved å overføre alt innhold fra den gamle til den nye mobilen. Hvis du ikke gjør dette, må du laste ned og aktivere BankID-appen på nytt.

Benytter du deg fremdeles av BankID på mobilen, vil det ikke gjøre noen forskjell om du bytter telefon. Dette er fordi alt ligger lagret på SIM-kortet. Skulle du derimot bytte SIM-kort, kan du nå miste tjenesten helt. Dette er fordi den fases ut, så bankene tilbyr ikke lenger aktivering av denne tjenesten.

Benytter du deg av eSIM vil du ikke kunne bruke den originale BankID på mobil-tjenesten, men du kan fint benytte deg av BankID-appen. Så har du ikke tidligere kunnet bruke BankID på mobilen på grunn av eSIM, kan du det nå.

Oppsummering

  1. BankID er en digital tjeneste for identifisering og verifisering.
  2. Tjenesten ble utviklet av banknæringen, og brukes blant annet for å logge inn i nettbanken.
  3. Med BankID på mobilen kan du logge inn i banken, i offentlige registre og signere kontrakter uansett hvor du er.
  4. Tjenesten er helt trygg å benytte seg av, og er faktisk tryggere enn fysisk signatur.
  5. For å bruke BankID på mobilen må du laste ned BankID-appen og aktivere denne.
  6. Appen fungerer på alle telefoner, uavhengig av operatør, operativsystem og type SIM-kort.