Mobilabonnement med fri data
De fleste mobilleverandørene har i dag minst ett abonnement med fri data. Men hva er egentlig fri data? Og hva er fordelene og ulempene med abonnementer med ubegrenset data?
Om fri data
Først ute
I Norge var mobilselskapet Chili Mobil de første med å tilby et abonnement med fri data til kundene sine. 24. mai 2018 lanserte de et abonnement som het Fri Data. Siden da har de fleste leverandørene i Norge kommet med lignende tilbud.
Fri data
Abonnementer med fri data er, kort sagt, et abonnement med ubegrenset mobildata. Man trenger altså ikke å tenke på forbruket når man surfer på nettet med telefonen. Med andre typer mobilabonnementer får man en gitt mengde mobildata hver måned. Det kan, for eksempel, være 5 GB per måned. Da må man kanskje begrense bruken på slutten av måneden for å unngå å gå tom. Eller, så kan man kjøpe en ekstra pakke med mobildata fra leverandøren sin. Om man gjør dette ofte nok, kan det fort bli dyrere enn å bytte abonnement.
Ulik hastighet
De fleste mobilselskapene tilbyr ulike abonnementer med fri data. Den største forskjellen på disse abonnementene er hastigheten de har. De billigste versjonene av fri data abonnementene, har en lavere hastighet på mobilnettet enn de som koster mer. Disse versjonene har vanligvis en hastighet på rundt 100 Mbit/s. De dyreste abonnementene kan ha en hastighet på så mye som 1000 Mbit/s. For å sette det i perspektiv, så er 15 til 20 Mbit/s ansett som vanlig hastighet. 200 Mbit/s, for eksempel, blir ansett som rask.
Hastigheten er ikke bare basert på hva abonnementet gir. Den kan også variere med teknologien til mobiltelefonen. Om den for eksempel ikke støtter 5G, kan man ikke surfe med den høyeste hastigheten.
Over 100 GB
Hvis man har surfet, strømmet og lyttet til musikk for over 100 GB i løpet av en måned, skrur mange av leverandørene ned hastigheten. Som regel blir den da skrudd ned til 3 Mbit/s. Man kan fremdeles surfe helt greit med 3Mbit/s. Men om man ønsker å strømme filmer, serier eller musikk på mobilnettet, så kommer det til å gå tregt.
Noen abonnement med fri data:
https://www.chilimobil.no/mobilabonnement/fri-data/
https://www.plussmobil.no/fridata_maks
https://happybytes.no/prisoversikt/priser-fri-data-pluss/
Påfyll
De fleste mobilselskapene har en løsning på dette problemet. Om det skulle oppstå, så kan man kjøpe en ny pakke med mobildata. Disse pakkene er litt annerledes fra pakkene man kan kjøpe hvis man har abonnementer med faste mengder mobildata. Da kjøper man en bestemt mengde mobildata for å fylle på kontoen. Det kan for eksempel være en pakke på 2 GB. Men med et abonnement med fri data, kjøper man en pakke som starter opp igjen hastigheten. Da går man tilbake fra 3 Mbit/s til den hastigheten man vanligvis har.
Selv om man ikke bruker opp de nye 100 GB man da får til den opprinnelige hastigheten, vil ikke overskuddet flyttes over til neste måned. Mobilabonnementer med fri data har ingen Data Roll-over. Det du ikke bruker vil da forsvinne.
Dekning
Om man har et stort forbruk av mobildata kan det være fordi man ofte er ute på reise. Kanskje kjører man landet på kryss og tvers som en del av arbeidsdagen. Eller kanskje man tilbringer mye tid i de mindre utbyggede områdene av Norge. For eksempel på en hytte på fjellet. Med fri data kan man fremdeles nyte et fullt underholdningstilbud eller holde kontakten med arbeidsplassen. Hvis dette er tilfellet, er det lurt å sjekke hvilken dekning mobilleverandøren har før du bytter abonnement. Ikke alle selskapene har like god dekning i hele landet. Spesielt når det kommer til nett med 5G. De fleste selskapene har et kart på nettsidene sine som viser hvor de har ulike typer dekning. Slik kan man enkelt sjekke dette før man bestiller et nytt abonnement.
Fordeler og ulemper
Abonnementer med fri data har flere både fordeler og ulemper. Det er alltid viktig å sette seg inn begge deler før man bytter abonnement. Slik unngår man å betale for noe man ikke trenger.
Fordeler
Ingen bekymringer over data
Den største fordelen er selvsagt at man får ubegrenset data. Da slipper man å bekymre seg for overforbruk av mobildata. Det kan fort bli dyrt. Hvis man bruker mye mobildata hver måned kan det derfor lønne seg å ha et abonnement med ubegrenset data. Selv ikke de største abonnements-pakkene har vanligvis så mye som 100 GB å rutte med hver måned.
Fri til å dele
Med et slikt abonnement er det ikke bare mobiltelefonen som kan bruke mobildata bekymringsfritt. På de fleste telefoner kan man i dag finne en knapp som gjør det mulig å dele mobildata med andre enheter. Slik kommer også disse enhetene på internett uten å være avhengig av wifi. De kan da koble seg opp mot telefonen, og surfe eller strømme via mobildataen. Med ubegrenset data trenger man ikke å bekymre seg for å gå tom selv om man deler fritt.
Reload
Om man skulle være så uheldig å bruke opp de 100 GB man får hver måned til full hastighet, finnes det en løsning. De fleste mobilleverandørene selger en pakke som tilbyr påfyll med gigabytes til full hastighet igjen. Disse pakkene heter Reload hos mange av leverandørene, og er bare tilgjengelig for kunder som har abonnementer med fri data.
Valgmuligheter
Det er en rekke med abonnementer med fri data å velge mellom. Ikke bare tilbyr de fleste mobilselskapene slike abonnementer, de har også flere å velge mellom. Pris og hastighet er som oftest det som skiller de ulike abonnementene. Men av og til får man også noe ekstra med i slike abonnementer. Det kan for eksempel være en strømmetjeneste som Viaplay.
God hastighet
Abonnementene med fri data har generelt sett en god hastighet. De dyreste versjonene har som regel den høyeste hastigheten. Da slipper man å slite med hastigheten om man er ute på tur. Med god hastighet kan man benytte seg fullt ut av alle underholdningstilbud man måtte ønske. Som for eksempel spille på telefonen, strømme filmer eller lytte til musikk. Eller ha videosamtaler uten at telefonen fryser og hakker.
Ulemper
Dyrere alternativ
De fleste mobilabonnementene med fri data er ganske dyre. Om man ikke har behov for en stor mengde med mobildata hver måned, kan det lønne seg med et annet abonnement isteden. Da kan det kanskje være bedre å ha et abonnement med en fast mengde mobildata hver måned. Til og med hvis man bare går over grensen av og til og kjøper ekstra mobildata kan det være rimeligere enn ubegrenset data.
Ikke helt ubegrenset
Selv ikke abonnementer med fri data er helt frie. Etter å ha brukt 100 GB i løpet av en måned senkes hastigheten. Hvis man bruker veldig mye mobildata hver måned, så kommer man nok til å gå over grensen på 100 GB. Kanskje mer enn et par ganger. Det skal sies at 3 Mbit/s ikke er så tregt at man ikke kan laste nettsider og surfe litt. Men om man har brukt 100 GB på under en måned så bruker man telefonen til mer enn bare litt surfing.
Ingen Rollover
Med et abonnement med fri data får man ikke Data Rollover. Dette er rimelig standard i andre typer abonnementer. Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå når man tenker på ubegrenset data. Men det er ikke alltid tilfellet, da man kan overskride en grense også her. Skulle man da kjøpe en Reload-pakke på slutten av måneden, mister man det som skulle være til overs når måneden er over.
Ikke alltid full hastighet
Selv om man kjøper et abonnement med høyest mulig hastighet er det ikke sikkert at man alltid har tilgang til den. Det kommer helt an på hvilken leverandør man har, og hvilken dekning de har. Om mobilselskapet ikke har tilgang på mobilnett med for eksempel 5G der over hele landet, har ikke kundene deres det heller.
Før man kjøper abonnementet med høyest hastighet er det også lurt å sjekke om telefonen støtter den. Selv om man har tilgang på et mobilnett med 5G er det ikke sikkert at telefonen man bruker har mulighet til å benytte seg av det.
Oppsummering
Ved første øyekast høres mobilabonnementer med fri data nesten for godt til å være sant. Det er ikke til å stikke under en stol at det er en form for frihet med modifikasjoner. Om man har et høyt forbruk av mobildata hver måned, kan det lønne seg å bytte til et abonnement med fri data. Det er lurt å undersøke nøye hva man får for pengene før man bytter abonnement, og tenke over hvor høy hastighet man faktisk trenger. Prisen på slike abonnementer har ofte mye å gjøre med hastigheten abonnementet tilbyr.